Een schuifdeurkast maken

Schuifdeurkasten worden vooral de laatste jaren steeds vaker toegepast, onder andere in woningen. Dat heeft natuurlijk een of meerdere redenen. Een openslaande deur neemt onnodige ruimte in beslag. Je moet voor een openslaande deur ruimte vrijhouden, anders zou de deur niet open kunnen. Er zijn veel verschillende schuifdeuren. Je hebt ze in alle soorten en maten. Wanneer we naar de schuifdeuren kijken, kunnen we ze in twee groepen onder verdelen. Er zijn schuifdeuren met een boven- of onder geleiding. Het schuifdeurbeslag wat gebruikt wordt, zal van een goede kwaliteit moeten zijn. Wanneer je goedkoop schuifdeurbeslag zou nemen, kunnen de rollen stuk gaan of het geheel kan gaan klemmen. Wanneer je een schuifdeurkast zelf maakt, moet je niet bezuinigen op het beslag. De schuivende werking van een schuifdeur wordt bepaald door de kwaliteit van het schuifdeurbeslag.

Plaatsen waar schuifdeuren worden gebruikt
Voor het opbergen van mappen en archieven in kantoren worden over het algemeen schuifdeursystemen gebruikt. Bij de schuifdeuren voor de archiefkasten die in kantoor worden gebruikt, moet de plaatdikte voldoende zijn om het rolsysteem aan te kunnen bevestigen. Door de schuifdeuren wordt ruimte bespaard. In een woning zie je schuifdeuren bij kastjes in de keuken, badkamer en slaapkamer. Er kunnen bij deze kasten boven- of onder geleidingen zijn gebruikt.

Schuifdeurkasten op zolder
Het is vrij eenvoudig om schuifdeuren te plaatsen op een zolder waarbij het dak schuin afloopt. Je kunt daarvoor een boven- of onder geleiding gebruiken. Wanneer je de hoogte van de deuren weet, kun je de boven rail plaatsen. Daarna de onder rail. Vervolgens kun je de schuifwand er gemakkelijk inhangen. Op de schuifwand kun je de rollen met een beugel bevestigen die over of in de boven rail loopt. Door schuifwanden te gebruiken op een zolder kun je snel voor extra opbergruimte zorgen. Door het plaatsen van de schuifdeuren kunnen de schuine wanden van het dak worden weggewerkt. De ruimte achter de schuifwanden kun je inrichten tot een opbergkast. Zo krijg je veel extra bergruimte op de zolder.

Het beslag
Van een schuifdeur is het beslag vrij eenvoudig. Door het eenvoudig te maken kan iedereen een schuifdeur plaatsen. Je kunt voor een schuifdeur een onder rail van rvs gebruiken met loopwielen. De rail die we bij een schuifdeurkast toepassen, is verzinkt om het slijtageproces op een gunstige manier te beïnvloeden. De loopwielen lopen in een u profiel. Aan de bovenzijde wordt zo’n schuifdeur geleid door een kunststof rollensysteem. Om de schuifbaarheid te blijven waarborgen, is het belangrijk dat alle materialen van een uitstekende kwaliteit zijn.
Wanneer we een schuifdeur hebben waarbij aan de bovenzijde de rollen in een geleiding lopen, spreken we van een hangend systeem.

Handgrepen
Er zijn veel mogelijkheden voor wat betreft de handgrepen. Je kunt daarbij voor een schuifdeur gewone knoppen gebruiken, maar ook gewone handgrepen die je vaak op kastjes van een keuken ziet. Met schuifdeuren kun je veel ruimte besparen, omdat je geen openslaande deuren hebt. Dat is ideaal in een slaapkamer wanneer er naast het bed ook nog een kast staat.