LEVENSBOOM IN HET BOVENLICHT VAN DE BOERDERIJ
Je hebt ze vast ook weleens gezien: de levensboom in het bovenlicht van een boerderij. En misschien vraag je je wel af wat de betekenis hiervan is. Met zijn wortels gericht naar beneden en de takken gericht naar boven wordt door vele de levensboom gezien als een verbinding tussen hemel en aarde. Weer anderen zijn van mening dat de levensboom de eeuwigheid symboliseert, omdat de cyclus van de groei van een boom ieder jaar weer opnieuw hetzelfde verloopt. Maar waarom en hoe is de levensboom in het bovenlicht van de boerderij terecht gekomen? Daarover vertellen we je graag meer in deze blog.
De levensboom
In vele boerderijen zie je naast prachtige deurroosters, ook vaak een ‘levensboom’ in het glas van het bovenlicht boven de voordeur. De levensboom is een gestileerd symbool. In het oosten van het land werd de levensboom ook wel eens gebruikt als gevelteken. Een bovenlicht zorgde ervoor dat er licht in de gang kwam achter de dichte voordeuren van boerderijen. In het bovenlicht werden ook wel andere gietijzeren versieringen geplaatst, zoals bijvoorbeeld paarden figuren. Deze gietijzeren versieringen zorgden ervoor dat het bovenlicht bedekt kon worden met glas. Pas halverwege de 19e eeuw lukte het om grote ruiten te maken. Vanaf die tijd werden gietijzeren ornamenten ook wel voor het glas van het bovenlicht geplaatst.
Betekenis van de levensboom
De levensboom is een christelijk symbool dat staat voor zoals de naam al zegt: de boom des levens. Als je de levensboom goed bekijkt lijkt het op de paradijsboom uit de Bijbel, maar ook zie je het oude meiboomelement erin terug. Het levensboom symbool komt op in de 16e eeuw en werd toen gebruikt als gevelteken. Het christelijke symbool zou het boerengezin beschermen tegen onheil, maar ook zorgen voor boerenvoortvaring. De protestanten begonnen de levensboom te gebruiken als versiering van hun boerderij of burgerpand. Op basis van deze traditie werd uiteindelijk in de 19e eeuw de levensboom in het bovenlicht van een boerderij verwerkt.