Ook kostbare decoraties kun je verzekeren

Je woning en de spullen die zich daarin begeven vormen vaak een heel kapitaal. Het is daarom ook logisch dat je dit zou verzekeren. Je wilt je woning en spullen beschermen tegen dergelijke schade en diefstal. Ook decoraties in je woning kunnen van hoge waarde worden geacht en ook deze kun je beschermen. Hoe je dat het beste doet, wordt hieronder weergegeven.

Allereerst, de woning
Je woning is wellicht het echte pareltje en schade aan je woning zou ook schade aan andere spullen kunnen betekenen. Dit wil je het liefst natuurlijk voorkomen, maar soms heb je het heft niet in eigen handen. Schade kan naast eigen toedoen ook ontstaan door een storm of een gaslek. Vreselijk dat je woning door deze onverwachte omstandigheden schade oploopt en het is dan ook volkomen logisch dat je zo snel mogelijk weer optimaal kunt genieten van je woning. Over het algemeen wordt er een opstalverzekering afgesloten ter bescherming van je woning. Deze verzekering keert je een bedrag uit waar je de desbetreffende schade mee kunt repareren of een nieuw onderkomen mee kunt zoeken. De kostbare spullen en decoraties zijn hiermee echter nog niet gedekt.

Welke verzekering kies je dan?
Voor het verzekeren van je spullen, sluit je meestal een inboedelverzekering af. Hiermee is je inboedel beschermt tegen schade en diefstal. Toch is niet per se alle schade hier direct mee gedekt. Bij een basis verzekering is slechts onverwachtse schade gedekt, zoals een brand of een storm. Schade die onbedoeld door eigen toedoen is veroorzaakt is hiermee niet gedekt. Hiervoor zou je een allrisk verzekering af moeten sluiten. Ook dergelijke decoraties, zoals vazen en kunstwerken zijn hiermee beschermd tegen dergelijke schade.

Niet per se alles gedekt
Mochten deze decoraties nou van zeer hoge waarde zijn, dan kan het zo zijn dat de ze niet volledig gedekt zijn bij een inboedelverzekering. Bij dure kunstwerken of vazen dien je wellicht een aanvullende kostbaarheden verzekering af te sluiten. Bij deze verzekering krijg je over het algemeen een hogere uitkering dan bij een inboedelverzekering. Indien er dan schade ontstaan of er iets stuk gaat, weet je zeker dat je waarde voor je geldt krijgt.

Het hoeft niet veel te kosten
Ook al zouden je spullen niet over een zeer hoge waarde beschikking, maar vooral sentimentele waarde met zich meedragen dan is verzekeren nog steeds een optie. Je sluit al een inboedelverzekering af voor een paar euro’s in de maand. Je betaald dus over het algemeen weinig premie voor de waarde die je ervoor terug kunt krijgen. Optimaal genieten van je spullen en decoraties wordt zo toch een stuk gemakkelijker, wetende dat je altijd ergens op terug kunt vallen indien dat nodig is.