Wat is beits?

Een eenvoudige definitie van houtbeits – een soort houtafwerking dat op hout gesmeerd wordt, eventueel met een kleurstof als je dit verkiest. Het verandert het houtuiterlijk en verbetert het korrelpatroon, waardoor het hout meer wordt beschermd tegen schade door regen, zon, vuil, chemicaliën, veel verkeer en vocht. Het is gemakkelijk om de vorm, het patroon en de kleur van het hout te behouden, waardoor het levendig blijft en zo goed als nieuw. Het grootste deel van de houtbeits bestaat uit gesuspendeerde of oplosbare oplosmiddelen die pigment bevatten om de houtkleur te veranderen of om de oorspronkelijke kleur te benadrukken.

 

Hoe breng je het aan?
In winkels zijn er verschillende beits verkrijgbaar zoals Trae Lyx beits en Ciranova loogbeits. Ook bestaan er verschillende houttinten, waaronder zeer lichte, semi-transparante beits tot donkere, bijna dekkende beits. Sommige kunnen lijken op natuurlijke houtkleuren zoals eiken, walnoot of pecannoten. Andere kunnen passen bij meer weelderige kleuren, waardoor ze meer opvallen in je interieur. Houtbeits geeft je na het aanbrengen natuurlijke kenmerken van het uiterlijk. Hoewel sommige houtsoorten het niet goed absorberen, kunnen andere doorweekt raken, wat het moeilijk kan maken om een ​​glad oppervlak te krijgen. Je hebt dus verschillende toepassingen op hout nodig. Je zult onder andere moeten schuren om het gewenste uiterlijk te krijgen vóór de laatste afwerking of spray. Vergeet niet dat beits het uiterlijk van het hout dramatisch en permanent veranderen. Test het altijd op een stuk hout, voordat je het op meubels aanbrengt, omdat ze een onderscheidende uitstraling hebben op verschillende houtsoorten.

 

De verschillende soorten beits
Beits zijn gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld op oliebasis, op waterbasis en op gelbasis. Als je een houtbewerker, meubelmaker of timmerman bent, moet je de houtsoort en het doel van beits voor gebruik zorgvuldig overwegen. Soms moet je enkele suspensies gebruiken voor effectief gebruik, waaronder water, alcohol, petroleumdestillaat of het eigenlijke afwerkingsmiddel.
Er zijn geavanceerdere beitsontwikkelingen geweest met een veel grotere verscheidenheid aan oplosmiddelen. Momenteel worden water- en alcoholbeits als milieuvriendelijker beschouwd dan andere typen beits, hoewel minerale alcohol, die essentieel is voor oliebeits, een beperkt verwijderingsbeleid heeft, omdat dit de watervoorziening kan verontreinigen. Het is interessant dat de reeks semi-transparante kleuren recent is ontwikkeld door beitsfabrikanten om meer kleurrijke, niet-natuurlijke kleuren te maken die door houtbewerkers worden gebruikt. Sommige beits zijn gemaakt van synthetische pigmenten, wat resulteert in een consistentere kleuring dan sommige van de pigmenten in de natuurlijke kleuren. Bovendien zijn gelbeits verdikt als een gelei, waardoor het pigment gelijkmatig gemengd blijft en de beits niet zo druppelt of spettert als een vloeibare beits.