Ondervloer laminaat

Na 6 jaar geleden verhuist te zijn werd het nu dan toch echt eens tijd voor een nieuwe vloer in de woonkamer. We waren inmiddels uitgekeken op de vloerbedekking van de voorgaande bewoners en waren toe aan iets nieuws, iets met een wat stoerdere uitstraling als de vloerbedekking die wij hadden. We hebben na lang zoeken gekozen voor laminaat. Dit vonden wij beter bij onze smaak passen dan alle overige soorten vloeren. In eerste instantie dachten wij dat we klaar waren als we het laminaat uitgezocht hadden, schijn bedriegt. Onder het laminaat dient een ondervloer gelegd te worden.

Ondervloer laminaat
Wij wisten van het bestaan van een ondervloer niet af. Maar deze ondervloer is erg belangrijk voor verschillende dingen. Allereerst is een vloer, zoals deze onder de vloerbedekking uitkomt nooit mooi egaal, door bijvoorbeeld lijmresten. De ondervloer laminaat zorgt ervoor dat dit geëgaliseerd wordt en dat het laminaat lekkerder loopt en niet beschadigd of in sommige gevallen zelfs breekt. Daarnaast zorgt een laminaat ondervloer voor zowel warmte als geluidsisolatie. Dit is wel zo prettig voor de stookkosten als voor de buren!

soorten laminaat ondervloer
Wat voor soort ondervloer er nodig is hangt af van verschillende factoren. Een wat dikkere ondervloer gemaakt van PF-felt was voor ons het meest geschikt. Deze ondervloer zorgt allereerst door de dikte dat er wordt geëgaliseerd. Daarnaast zorgt deze ondervloer voor een goede geluidsisolatie en een goede warmteisolatie.
Een andere ondervloer is een folie. Dit folie werkt niet egaliserend maar zorgt wel voor een goede vochtwerende laag. Dit is bij betonnen ondervloeren, zeker bij nieuwbouw noodzakelijk. Dit zodat het vocht wat nog in het beton aanwezig is niet in het laminaat kan trekken. Dit folie zorgt, afhankelijk van de uitgezochte folie, ook voor warmte en geluidsisolatie. In plaats van folie kan er ook gekozen worden voor een ondervloer van schuim of rubber. Mocht je op een appartement of bovenwoning wonen en je wilt dat de ondervloer zorgt voor geluidsdemping, zorg dan dat de ondervloer TUV-gekeurd is. Dit zelfde geldt voor een betonnen vloer in een appartement, deze dient TNO-gekeurd te zijn.

Wat ook belangrijk is bij het uitzoeken van een ondervloer is of je vloerverwarming hebt. Bepaalde ondervloeren zijn juist wel of juist niet geschikt bij vloerverwarming.

Het leggen van een ondervloer
Bij een ondervloer is het belangrijk dat deze haaks gelegd wordt op het laminaat dat er bovenop gelegd wordt. Dit zorgt ervoor dat het laminaat egaler en steviger op de ondergrond ligt.

Het laminaat dat wij uitgezocht hebben ligt er, op de ondervloer strak en egaal in. Wij kunnen op deze manier minimaal 15 jaar weer genieten van onze mooie vloer!

 

Bron: stylishcolors.eu