Een dakkapel op een Franse kap

Een mansardedak of een Franse kap wil niets anders zeggen dan een gebroken dak. Er zijn veel mensen die een Mansardedak (Franse kap) mooi vinden. Toch vragen ze zich af of het mogelijk is om op een dergelijke woning met een Mansardedak (Franse kap) een dakkapel gebouwd kan worden. Daarop kan gewoon “ja” op worden geantwoord. Het maken van een dakkapel met zo’n constructie is ideaal. Bij een woning met een mansardedak (Franse kap) heeft de dakconstructie een steile onderzijde. Door deze constructie van het dak is er heel wat extra leefruimte wanneer er een dakkapel op wordt gebouwd. Ondanks dat je met het Mansardedak extra leefruimte hebt, kun je toch op een punt komen dat je een extra kamer nodig hebt. Dan kun je in eerste instantie denken aan een uitbouw van je woning. Wanneer je de werkzaamheden en kosten op een rijtje zet, kom je er als nel achter dat het maken van een uitbouw kostbaar is en veel tijd vergt. Het is goedkoper en sneller te realiseren om een dakkapel te bouwen. Ook daarbij krijg je extra loopruimte en kun je een kamer realiseren op de zolderverdieping.

Een mansardedak
Een mansardedak is ontstaan als een variant van een normaal puntdak. Het dak heeft gebroken vlakken. Ze bezitten een naar buiten knikkend karakter. Het onderste deel van het dak is veel steiler dan het bovenste deel. Een mansardedak (Franse kap) leent zich uitstekend voor een realiseren van een dakkapel. Er kunnen bij een mansardedak meerdere soorten dakkapellen worden gebouwd. Het is mogelijk om een dakkapel te maken met een plat dak, maar ook met een schuin dak.

De plaats van de dakkapel
Een dakkapel kun je niet op iedere plaats op het mansardedak plaatsen. Je kunt niet altijd de dakkapel boven de knik van het dak plaatsen. Om deze reden kan een dergelijke dakkapel een struikelblok zijn voor een handige doe-het-zelver. Hij zal niets liever doen dan een dakkapel op een dak met een Franse kap zelf maken. Het is in veel gevallen moeilijk om precies de plaats te kunnen bepalen waar een dakkapel mag komen, als je geen vakman bent. Wil je het toch zelf doen, maar weet je het niet zeker waar en hoe hij geplaatst kan worden, neem dan eerst contact op met een expert. Een expert kun je vertellen waar je allemaal op moet letten bij het bouwen van de dakkapel. De werkzaamheden kun je beter aan een aannemer overlaten. Hij weet wat hij kan en mag doen om de dakkapel te bouwen. Zo kun je problemen achteraf voorkomen.

De voordelen van een dakkapel op een woning met een Franse kap
Er zijn ook altijd woningeigenaars die een dakkapel plaatsen voor de uitstraling van de woning en hoewel dat vaak het geval is, zijn het toch vooral de praktische voordelen om een dakkapel te plaatsen. Door het opnemen van een dakkapel krijg je meer licht op de zolder binnen. Daarnaast krijg je een behoorlijke extra leefruimte tot je beschikking. Ook zal de woning in waarde stijgen.

De kosten van een dakkapel op een woning met een Franse kap
Veel mensen denken dat een dakkapel op een dak met een Franse kap duurder is dan een standaard dakkapel. Dat is echter niet waar. Een dakkapel kan gewoon gemaakt worden als een standaard dakkapel. Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt en ook diverse constructies horen tot de mogelijkheden. Een prefab dakkapel voor een Franse kap kun je ook laten plaatsen. Laat je een dakkapel op een dak met een Franse kap door een aannemer bouwen, laat dan eerst een offerte maken. Wanneer hij geplaatst is, kun je genieten van de extra woonruimte.

 

Bron: 123vrijwonen.nl