Wat is de beste verwarming voor mijn huis?

Als je op zoek gaat naar een duurzame manier om jouw huis te kunnen verwarmen, dan heb je daarvoor verschillende mogelijkheden. Duurzaam verwarmen betekent dat er zo min mogelijk energie verbruikt wordt voor het verwarmen van de woning. Hoe je dat het beste kan doen en welke mogelijkheden er zijn, lees je in dit artikel. Traditioneel gezien worden veel woningen gestookt met gas of soms zelfs nog met een houtkachel of open haard. Deze manieren van verwarmen kosten vaak onnodig veel energie en zijn ook slecht voor het milieu. Duurzaam verwarmen draagt bij aan een beter milieu en ook aan het omlaag brengen van de energierekening.

Ga op onderzoek

Om te ontdekken welke manier van verwarmen het beste past bij jouw behoeften, leefstijl en woning, moet je op onderzoek uitgaan. Vergelijk de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van verwarmen en kijk op welke manier je het minst energie kunt verbruiken en de woning toch goed kunt verwarmen. Efficiëntie speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Hoe efficiënter de methode van verwarmen is, hoe minder energie het kost om deze in te zetten. Denk ook aan de isolatie van de woning zodat je ervoor kunt zorgen dat de warmte goed binnen kan blijven in de winter.

Verschillende soorten verwarming

Naast de op gas gestookte centrale verwarming en houtkachels zijn er verschillende andere manieren van verwarmen mogelijk. Door gebruik te maken van vloerverwarming kun je het huis op een efficiënte manier verwarmen. Het is nog wel zo dat vloerverwarming over het algemeen gebruik maakt van gas. Een nieuwe manier van vloerverwarming maakt het ook mogelijk om gebruik te maken van elektrische vloerverwarming. Op die manier verbruik je geen gas, maar wel elektriciteit. Zie hier bijvoorbeeld meer voor- en nadelen van vloerverwarming. Een warmtepomp is ook een mogelijkheid om een huis of een grote ruimte mee te verwarmen. Hiermee kun je ook het water in huis verwarmen.

Pelletkachel

Een andere, zeer efficiënte manier, van verwarmen is door middel van een pelletkachel. Dat is een kachel waarin pelletkorrels gemaakt van samengeperst hout en snippers worden verbrand. Deze manier van verwarmen maakt het ook mogelijk om het hele huis warm te krijgen. Je kunt een pelletkachel namelijk laten aansluiten op de centrale verwarming of door middel van ventilatiekanalen andere ruimtes in huis verwarmen. In tegenstelling tot het verbranden van houtblokken wordt er ook nog eens 95 procent minder fijnstof uitgestoten bij de verbranding waardoor het een zeer schone manier van verwarmen is. Hier lees je over de voordelen van een pelletkachel in huis.