Welke verlichting moet ik kopen?

Het kopen van verlichting is tegenwoordig een stuk ingewikkelder geworden dan een aantal jaar geleden. Daar waar je vroeger “gewoon” een lamp ging kopen, heb je nu legio keuzemogelijkheden die de keuze niet altijd makkelijker maken. Van verschillende soorten licht tot de verschillende werkingen. In deze blog geven wij tips welke verlichting je moet kopen.

1. Verlichting voor thuis

Als je op zoek bent naar verlichting voor thuis ben je waarschijnlijk op zoek naar verlichting die een bepaalde sfeer met zich meebrengt. Of het nu gaat om de woonkamer, eetkamer of slaapkamer, maakt weinig uit. De sfeer van de verlichting is hier belangrijk. Ga daarom op zoek naar verlichting met een warme licht temperatuur, welke wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Ben je op zoek naar inbouwspots met een warme lichtkleur? Dan moet je kijken naar een K van 3000 of lager. Ben jij voor thuis op zoek naar verlichting voor een vochtige plek zoals boven het fornuis of in de badkamer? Dan is sfeer waarschijnlijk minder belangrijk dan de mate waarin de verlichting tegen vocht kan. Dit wordt weer uitgedrukt in IP waarde. Bepaal daarom eerst op welke plek je de verlichting gaat ophangen zodat je weet welke IP verlichting je nodig hebt.

2. Verlichting voor op kantoor

Daar waar verlichting voor thuis voornamelijk gaat over sfeer, is dat op een kantoor wel anders. Licht zorgt namelijk ook voor extra energie en concentratie. Op een kantoor zal je daarom geen inbouwspots vinden, maar eerder LED Panelen met een heldere licht temperatuur. Het voordeel van LED in een kantoor is dat je geen flikkerend licht meer hebt. Dat is iets wat met oude TL buizen nog wel regelmatig voorkomt. Flikkerend licht zorgt niet alleen voor een slechtere concentratie, maar kan ook nog eens leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn.

3. Verlichting voor buiten

Naast de verlichting voor thuis of op kantoor heb je natuurlijk ook nog buiten verlichting. Denk hierbij aan tuinverlichting, veranda verlichting of verlichting voor in de schuur. Ook dit is niet hetzelfde als de verlichting van binnen. Ook hier moet je namelijk rekening houden met een hoge IP waarde om te voorkomen dat de verlichting kapot gaat door vocht. Daarnaast zijn er ook nog speciale lampen voor buiten, zoals verlichting met sensor. Deze zijn behalve energiezuinig ook nog eens goed als inbraakpreventie. Inbrekers schrikken namelijk van het licht dat na beweging aangaat, waarna ze zich waarschijnlijk uit de voeten maken.